1. בחנו האם אתם באמת רוצים להתגרש - עליכם לבחון האם גירושין זו החלופה הממשית המתאימה לכם יותר מהחלופות הממשיות האחרות העומדות לרשותכם . רצוי שתקיימו דיון מעמיק עם עצמכם במטרה לברר מה בעצם אתם יכולים להשיג באמצעות גירושין . אין בדיוק ישתפרו חייכם לאחר גירושין, מהי הדרך הנכונה לעשות זאת , מהן האלטרנטיבות הקיימות בחייכם בנסיבות העניין , ומהי ההסתברות שהן תתמשנה . שאלות אלו הן אבני יסוד בבניית אסטרטגיית גירושין נכונה במקרה שלכם.
2. הכינו את עצמכם לגירושין - בשלב הראשון יש לעשות עבות הכנה חשאית ומדוקדקת – איסוף מידע מכל מקור אפשרי , ריכוז מודיען , תיעוד ראיות, צילום מסמכים המעידים על זיקה לרכוש או לזכויות , מסמכי הוצאות וכל מסמך אחר בעל השלכה כספית. כן יש להקליט או לצלם בחשאי , שיחות "מפלילות" עם בן הזוג , שיש בהן להוכיח את טענותיכם כלפיו במישורים שאינם ניתנים להוכחה בדרך אחרת.ע"פ החוק אתם זכאים לצלם כל שיחה שאתם שותפים בה.
3. בדוק את זכויותיך ואת מצבך המשפטי - חשוב להיוועץ בבעלי מקצוע (במקרה זה עורכי דין המתמחים בדיני משפחה) על מנת לקבל מושג על מהות החובה והזכויות כלפי בן/בת זוגך וילדיך בהליכי הגירושין ולאחריו. יעוץ כזה יתייחס לנושא של מזונות אישה, מזונות ילדים, חלוקת הרכוש המשותף,
פירוק שיתוף הדירה , משמורת ילדים, אלימות במשפחה , חובות משותפים , חברות ועסקים בבעלות , סדרי ראייה וכו`.
4. איסוף ראיות - יכול להיות שעמדתך צודקת , אך אם אין לך הוכחות לכך. יש להקדיש זמן לא רק לגיבוש טענותייך , אלא במיוחד לאיסוף ראיותיך , ורצוי שאלה תהיינה מוצקות וחוקיות . אין להתפתות למעקבים וצילומי סתר בלתי חוקיים ולהסתבך בפלילים. יש להעדיף אמצעים חדשניים המבטיחים תוצאה טובה יותר בעלות נמוכה יותר. בכל מקרה , יש להקליט ולצלם כל מה שאפשר ובלבד שהדבר ייעשה בצורה חוקית.
5. תקדים את בן זוגך בהגשת התביעה - לא תמיד צריך להגיש תביעה לבית המשפט או לבית הדין הרבני מיד עם פרוץ סכסוך בין בני זוג . אולם אם יש סיכוי שבן/בת הזוג יקדימו אותך - מהר/י לבית המשפט או לבית הדין הרבני. הגשת תביעות שלא לצורך עלולה לגרם להסלמת המצב . אולם אי הגשת התביעות לערכאה הרצויה לך- עשויה להעמידך במצב נחות ( לא תמיד ראה סעיף 5 להלן).
6. "לגבר עדיף לתבוע בבית הדין הרבני, ולאישה בבית משפט לענייני משפחה" לא בהכרח נכון!!! - השיקולים שיש לקחת בחשבון כאשר קובעים לאחזו ערכאה (בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה) תגישו את תביעתכם הינם רבים, מורכבים ותלויים בעיקר בנסיבות המיוחדות של המקרה שלכם.לא פעם מכלול הנסיבות מביא למסקנה כי דווקא לגבר כדאי לתבוע בבית המשפט לענייני ולא בבית הדין הרבני , ולהיפך . קיימים מקרים שדווקא לאישה עדיף להגיש את תביעתה בבית הדיו הרבני: האישה צברה במהלך הנישואין רכוש רב הרשום על שמה , בעוד שלדודי בעלה , אין כל רכוש הרשום על שמו. במקרה זה כדאי להגיש תביעה בבית המשפט לענייני משפחה ולטעון כי הוא זכאי למחצית מכל הרכוש הרשום על שם האישה וזאת מתוקף הנישואין . אם הגבר היה מגיש את התביעה בבית הדין הרבני , סביר שהיה נפסק על פי דין תורה כי אין לו חלק ברכוש הרשום על שם האישה , שכן בבית הדין הרבני הבעלות נקבעת לרוב על פי הרישום הפורמאלי.
7. שימרו על קור רוח ושיקול דעת - מקובל לחשוב שבהליך גירושין אתם עוברים לפחות 7 שלבים: הפאניקה, ההכחשה , הצער, הזעם , ההכרה , המשא ומתן והשלום. השלבים הראשונים הם קשים . סביר שאתם נמצאים במצב לא קל, ושרויים במתח רב. יחד עם זאת חובה עליכם להימנע מפעולות אימפולסיביות, ומנקיטת הליכים בטרם תכננתם , אל תתנו לרגשות זעם , אכזבה נקמה ובלבול לשבש את הגיונכם הבריא. נסו , ככל שתוכלו, לפעול בתבונה , אך ורק לאור שיקולים רציונאליים.
8. התעלמו מעצות אחיתופל שתקבלו - בשעת משבר אפשרו לעצמכם לקבל תמיכה רגשית ואחרת מחברי בני משפחה , אך בשום אופן אל תתפתו לקבל מהם "עצות" מ"ניסיונם האישי" אנשים אלו אינם בעלי השכלה משפטית, כלכלית ופסיכולוגית מתאימה , ובמיוחד אינם מומחים בתכנון אסטרטגיית גירושין.
9. אל תשתמשו בילדיכם - אל תשתמשו בילדים ככלי ניגוח . אל תהפכו אותם לשופטים , למתווכים או למעבירי מסרים. עירוב הילדים בסכסוך , גורם לא אחת , למשבר מורכב יותר בו הילדים נדרשים "לבחור צד" דבר המעצים את תחושת התסכול שלהם ועלול לגרום להם לטראומה לכל החיים . עירוב הילדים בסכסוך לא עשוי להקנות להם שום יתרון, מאידך, הוא עלול לגרום דווקא להעברתם לצד השני, במיוחד אם בית המשפט ממנה מומחה לבדיקת מצבם.
10. שמרו על יחסים טובים עם הסביבה - יש להניח כי סכסוך הגירושין הוא הסכסוך הקשה ביותר אליו תקלעו במהלך חייכם . במצב דברים זה , מנסה כל בן זוג לגייס תמיכה "בצד שלו" , שכן "לדעת הקהל" יש משמעות לא קטנה בהליכי גירושין . הציגו בפני הקרובים שלכם את עמדתכם בצורה מתחשבת וחכמה על מנת לקבל את תמיכתכם בצד שלכם , שכן לסביבתכם הקרובה השפעה רבה עליכם במהלך סכסוך הגירושין ולאחריו.