האם אני צריך הסכם ממון לפני הנישואין?
כפי שנאמר לעיל, נישואי דת, נישואין האזרחיים ו"ידועים בציבור" מוכרים על ידי משרד הפנים בישראל כנישואין לכל דבר ועניין.
לנישואי דת, נישואין אזרחיים ו"ידועים בציבור" ישנם על שני בני הזוג חובות וזכויות, כידוע כאשר האהבה פורחת העניינים נפתרים מאליהם, אולם כאשר מתעוררים קשיים בין בני הזוג או חלילה וחס לאחר החלטת פרידה בין בני הזוג פתאום צצים ועולים בעיות רבות שונות ומשונות ומחלוקות לרוב, בין השאלות הקשות שעולות באופן קבוע הינם עניינים בנושאי הרכוש המשותף או שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הקשר הזוגי:

     חזרה ל->

מחלוקות בעלות נושאים רבים: כספים שונים, חשבונות בנקים, זכויות בעלות של קופות גמל, קרנות פנסיה, השתלמות וכיוצא באלו, גובה המזונות של האישה ושל הילדים, מגורים ורמת דיור וכיוצא בזה, החזקת הילדים, כמויות הביקורים מעבר האב / האם עם הילדים למדינה אחרת או ישוב מרוחק והרשימה עוד ארוכה.

הסכם ממון לפני הנישואין נותן לבני הזוג לפרט ולהבהיר מראש כאשר הם עוד בעלי חיבה אחד לשני וללא כל משקעים שנבעו מבן הזוג שכנגד. הסכם הממון לפני הנישואין מאפשר לאותם בני זוג לחלק ולהגדיר את מערכת היחסים שהם מעוניים ליצור תוך טיפול בההסכם בכל ענייניהם הכספיים, הרכוש שיש לכל אחד מבני הזוג והרכוש המשותף העתידי, המזונות הדיור ואחרים.

כיום בישראל, הלכה למעשה בני הזוג יכולים לקבוע את היחסים הרכושיים והכספים ביניהם בדרך אחרת מהדרך שנקבעה בחוק יחסי ממון בין בני-זוג, תשל"ג (1973). חוק יחסי ממון טיפל והסדיר את היחסים הרכושיים בין בני זוג שיחולו במקרה של גירושין או פטירה, החוק קובע תאריך תחולה ברור וזה - כל הזוגות שנישאו לאחר 1.1.74.

מדוע אני בכלל צריך הסכם ממון?
באופן כללי, כאשר בני הזוג מבקשים לחלק את הרכוש כל אחד מבני הזוג אמור לקבל את מחצית השווי של כל הרכוש והנכסים שיש לבני הזוג ממהלך חייהם המשותפים.

הסכם ממון דן משאלות מורכבות כפי שצויין לעיל לרבות בילדים המשותפים של בני הזוג, המזונות ומי מבני הזוג יגדלם, הסדרי ראייה. חשוב לציין בהסכם הממון לגבי ילדים מקשר קודם של בני הזוג ולציין בהסכם הממון את תשלום המזונות של הילדים מהקשר הקודם מתוך ההכנסה של המשפחה החדשה.

לפני עריכת נישואין או נישואין האזרחיים בין בני זוג מכל מין, במיוחד כאשר אין שיוויון בין בני הזוג והרכוש והכספים שצברו לפני הנישואין בין אם נערכו על פי הדת ובין אם או נישואין האזרחיים במצב שלאחד מבני הזוג יש רכוש שווה ערך כגון דירה, כספים שונים וכיוצא בזה מומלץ מאוד לערוך הסכם ממון לפני הנישואין כדי שכל הצדדים יבינו את המצב לאשורו – מצב זה יחסוך בעיות ומחלוקות רבות וקשות בין בני הזוג בעתיד.

העניין רלוונטי גם במקרים בהם משפחתו של אחד מבני הזוג עוזרת באופן כלכלי לבני הזוג ברכישת דירה או נותנת דירה או כספים שונים למטרות שונות כאשר ברור או המשפחה של בן הזוג שכנגד אומרת (או שלא מתערבת) שאין ביכולתה לסייע כלכלית לבני הזוג. במצבים כאלו יש חשיבות גדולה ומכופלת לערוך בין בני הזוג "הסכם ממון" לכל דבר ועניין.

יתרה מזו הסכם ממון בין בני הזוג שקובע את כל הנושאים הכרוכים בקשר הזוגי שצויינו לעיל כגון: נושאי כספים ורכוש, מזונות ועוד ועוד, ימנע מבני הזוג להגיע לבתי משפט תוך התדיינות משפטיות מיותרות ואין סופיות לרבות בזבוז משאבים כספיים רבים על עורכי דין והוצאות נוספות שונות ומשונות.

בנוסף ימנע הסכם הממון עוגמת הנפש רבה של מלחמה בין הצדדים שתגרום נזקים פסיכולוגיים ומשקעים קשים ביותר בין בני הזוג- הימנעות זו חשובה ביותר לגידול הילדים אצל מי מהצדדים בעתיד ותמנע חיכוכים בגידול הילדים, תשלום המזונות ועוד ועוד. במצב זה הסכם הממון מסדיר מבעוד מועד בדרך של הסכמה והבנה, את דרכי הפירידה בין בני הזוג, את המזונות של האישה והילדים, את משמורת הילדים והחלוקה של הרכוש המשותף של שני בני הזוג.

עובדה חשובה ביותר הינה כי הסכם הממון לפני הנישואין נעשה כאשר בני הזוג עדיין אוהבים, והקשר בין בני הזוג חם יציב ומלא הבנה תוך התחשבות הדדית בין בני הזוג, במצב כזה נערך הסכם ממון בצורה הוגנת לשני הצדדים שמשביע את רצון כולם ומונע משקעים קשים ומיותרים.

לעומת זאת, במצב של פירוד או גירושין בין בני הזוג שוררים משקעים ומתח רב בשל משבר הזוגיות ביחסים ביניהם והפחד מהלא נודע. במצב כזה יוצר שבני הזוג מקבלים החלטות מתוך תחושה עצמית ואישית של פגיעה רגשית מבן הזוג שכנגד ולפיכך הוא מוביל להחלטות קשות ולא שקולות כנגד בן הזוג דבר שמשפיע באופן קשה וישיר על המחלוקות המשפטיות וטיפול התיק בבית המשפט בין בני הזוג – ללא כל מטרה מוגדרת – רק לשם מלחמה ופגיעה בצד שכנגד.

איך הסכם הממון צריך להיראות?
החוק בישראל קובע באופן ברור שהסכם הממון בתוקף חוקי, רק אם הסכם הממון:
א. הסכם הממון נעשה בכתב
ב. הסכם הממון אושר על ידי בית המשפט.

בלי התנאים הללו הסכם הממון אינו תקף חוקית, אי אפשר לאכוף אותו בהוצאה לפועל, ובמקרה הטוב להסכם הממון תוקף חוזי בין בני הזוג ותו לא.

משרד עורכי הדין דוד אנג`ל ממליץ לערוך הסכם ממון כזה אצל עורך דין המתמחה בתחום, משרדנו ישמח לענות על כל שאלה בנושא חשוב זה ולהדריך את הצדדים במציאת פתרון הולם בכל סוגיה שתעמוד על הפרק. לחץ כאן ליצירת קשר ליעוץ ראשוני

 |  ראשי |  אודות המשרד  |  מאמרים ופסקי דין  |  קישורים  |  יצירת קשר  |  מפת אתר  |  הוספה למועדפים  | 
עורך דין הוצאה לפועל, הסדרת אזרחות ישראלית-משרד עורכי דין- www.angel-law.co.il © כל הזכויות שמורות
דוד אנגל, משרד עורכי דין כתובתינו: רחוב מנחם בגין 11 רמת גן 52681 מגדל תדהר רוגובין קומה 16 טלפון: 03-7513874 פקס: 03-6131616 נייד: 054-2433090
  בניית אתרים לעסקים   אינטרדיל